LEÍRÁS

A PROJEKT

A pályázati kiírás alaptematikája „Fény és árnyék a japán mitológiában” volt. Toronyi a kezdetektől a japán hagyományok jegyében tervezett. Lámpájának karakterét a fény adja meg, „de ahhoz, hogy megismerhessük a fényt, meg kell tapasztalnunk a sötétséget is”. Szabad asszociáció vezetett el a lámpa ilyetén megformálásáig: a gömb alak a Földre, majd a Nap-Föld kapcsolatra, végül a napfogyatkozás gondolatára vezette a tervezőt.
A lámpa két oldalán két lencseszerűen mozgó elem található, amelyekkel állítható a fény iránya és erőssége. A Nissyoku nem mindennapi használatra szánt világítóeszköz: hangulatvilágítás, amely szándékosan nem világítja be az őt körülvevő teljes teret.

A TERVEZŐKRŐL

Toronyi Péter 5 évig tanult szobrászatot, ez alapozta meg a formai készségét. A formatervezést azért választotta, mert szoros kötelék alakult ki közte és az anyag között. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező BA és MA képzésein továbbképezte magát, hogy az ösztönös formaképzést funkcionális tartalommal tudja feltölteni.

PROJEKT ADATOK

Díj éve: 2011

Website: www.toronyi.com/96265/775040/my-works/nissyoku

Tervező website: www.toronyi.com/

PROJEKT RÉSZLETEK

Tervezők: Toronyi Péter